Швейцарските гласоподаватели ще гласуват на безпрецедентен референдум този уикенд така наречения "COVID закон" в страната, предаде Euronews.

Избирателите ще бъдат попитани дали подкрепят или не Федералния закон за COVID-19 - законопроекта, одобрен през септември, който създава правно основание за мерките срещу COVID, които първоначално бяха приложени с извънредно постановление.

Законопроектът, който претърпя няколко изменения след приемането си, също така очертава разходите за смекчаване на финансовите последици от коронавирусната пандемия.

Ако избирателите отхвърлят законопроекта, той ще бъде отменен до края на септември.

Отпада 10-дневната карантина за пристигащите от България в Швейцария и в Лихтенщайн
Обновена

Отпада 10-дневната карантина за пристигащите от България в Швейцария и в Лихтенщайн

Посолството на България в Берн : +41 31 351 14 55 и +41 31 351 14 56

Пет са въпросите в бюлетината за допитването.

До гласуването се стигна, след като кампании, водени от гражданска група Приятели на Конституцията, успяха да съберат 90 000 подписа. В Швейцария парламентарните решения могат да бъдат оспорени на референдум, ако в рамките на 100 дни бъдат събрани поне 50 000 подписа с одобрение от парламента.

Неотдавнашно проучване, проведено от институт Sotomo, установи нарастваща подкрепа за правителството в подхода му към кризата от март насам. От 32 на 49% са се увеличили подкрепящите управлението.

Швейцария разследва 16 смъртни случая след ваксиниране срещу коронавирус

Швейцария разследва 16 смъртни случая след ваксиниране срещу коронавирус

Swissmedic, в сътрудничество с други регионални здравни центрове, е оценил 364 съобщения за нежелани реакции