Към 24 февруари 2021 г. Swissmedic, в сътрудничество с други регионални здравни центрове, е оценил 364 съобщения за предполагаеми нежелани реакции на ваксинации срещу COVID-19 в Швейцария, сред които и 16 смъртни случая. Докладите потвърждават профила на страничните ефекти, идентифицирани по време на проучванията за разрешение и описани в информацията за лекарствения продукт и все още не сочат към нови проблеми с безопасността.

От тях 199 съобщения са за ваксината на Pfizer/BioNTech, а 154 са за Moderna. В два случая ваксината не е посочена. По-голямата част от докладите са представени от медицински специалисти, но 28 (7,7%) идват директно от пациенти или засегнати хора. Повечето сигнали са за жени (67%). Мъжете са били засегнати в 28,3% от случаите и има няколко случая (4,7%), при които не е посочен пол.

Швейцария разследва 6 смъртни случая след Covid ваксина

Швейцария разследва 6 смъртни случая след Covid ваксина

Над 60 случая на тежки реакции след имунизация

Възрастовото разпределение показва 158 души на възраст 75 или повече години, 81 между 80 и 89 години, докато 16 са били на 90 или повече години.

Около три четвърти от случаите (74%) са оценени като несериозни. Най-честите реакции в тези случаи са реакции на мястото на инжектиране (зачервяване, сърбеж, болка и подуване), главоболие и треска. Съобщенията за забавени кожни реакции около мястото на инжектиране или върху кожата на ръката, в която е била приложена ваксината са по-често при ваксината на Moderna.

95 са сериозните случая (26%). Засегнатите хора са били лекувани в болница или реакциите им са били класифицирани като медицински значими по други причини, но сами по себе си не са били опасни в повечето случаи. Най-често съобщаваните реакции в тези случаи са херпес зостер, треска, главоболие, COVID-19 и алергични реакции, включително четири случая на анафилактични реакции. Тъй като един сигнал обикновено включва повече от една реакция, реакции като треска или главоболие се съобщават в случаи.

В 16 случаи засегнатите хора умират на различни интервали след получаване на ваксината. Средната им възраст е била 86 години и повечето от тях са имали придружаващи заболявания. Тези случаи са анализирани с наличната информация с особено внимание. Доколкото е известно към момента, смъртта е причинена от състояния като инфекции, сърдечно-съдови заболявания, както и заболявания на белите дробове и дихателните пътища. Няма конкретни доказателства, които да предполагат, че ваксинацията е причина за смъртта. Органите за регулиране в други страни и СЗО също са направили подобни заключения при оценката на смъртните случаи.

Швейцария облекчава коронавирус мерките от март

Швейцария облекчава коронавирус мерките от март

Облекчаването на мерките ще включва търговията на дребно, музеите и спорт на открито

Швейцария облекчава някои от мерките, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса на 1 март, съобщи федералният съвет на страната по-рано тази седмица. В телевизионна пресконференция след заседанието на седемчленния изпълнителен орган президентът на Швейцария Гай Пармелин обясни, че облекчаването на мерките ще включва търговията на дребно, музеите, както и спорт на открито. Швейцарското правителство въведе мерки за ограничаване на вируса, включително забрана за всякакви публични събития, в началото на декември, заради "влошаващата се" пандемична ситуация в страната.