63 съобщения за по-тежки странични ефекти след поставена ваксина срещу COVID-19 в Швейцария са били разгледани, съобщават властите. Информацията бе публикувана на сайта на правителството. Съобщава се за най-малко шестима починали скоро след имунизация, като обаче на този етап няма доказана пряка връзка.

Сред засегнатите пациенти повече са жените (57%), отколкото мъжете (32%), въпреки че полът не е бил изрично посочен в някои случаи (11%). 37 съобщения (59%) са класифицирани като недостатъчно сериозни. Най-често съобщаваните реакции в тях са главоболие, студени тръпки, треска и болка на мястото на инжектиране. 26 доклада (41%) са класифицирани като по-сериозни. Най-честите реакции там са затруднено дишане, подуване на кожата, кожни обриви, свързани с алергични реакции и тежки симптоми на грип, включително висока температура или силни болки в крайниците.

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината

В шест от сериозните доклади се съобщава за смъртни случаи при пациенти на възраст между 85 и 92 години с придружаващи заболявания. Доколкото е известно в момента, тези смъртни случаи са резултат от заболявания, които често се срещат в този възрастов диапазон, включително инфекции, сърдечно-съдови събития или заболявания на белите дробове и дихателните пътища. Въпреки хронологичната корелация, няма конкретни доказателства, които да предполагат, че ваксинацията е причина за смъртта.

Докладите за нежелани реакции, получени до момента и подложени на внимателен анализ, не променят положителния профил полза-риск на ваксините COVID-19. Известните странични ефекти на ваксините COVID-19 са изброени в текстовете за информация за продукта, публикувани на www.swissmedicinfo.ch, припомнят властите. Много други съобщения за предполагаеми нежелани реакции към ваксините COVID-19 са получени от Swissmedic, особено през последните дни. Информацията ще бъде актуализирана веднага, щом са налични нови резултати.

В международен план също така се анализират внимателно смъртните случаи при възрастни хора със съществуващи заболявания, които също са получили ваксинация срещу COVID-19. За тази цел Swissmedic остава в контакт с регулаторните органи по лекарствата в други страни. Към днешна дата тези разследвания също не са показали никакви доказателства за причинно-следствена връзка.

Швейцария изисква отрицателен резултат от PCR тест за всички

Швейцария изисква отрицателен резултат от PCR тест за всички

Тестът трябва да е направен до 72 ч. преди влизането в страната