Швейцарските избиратели одобриха да бъде улеснена процедурата за имигранти трето поколение да станат граждани на Швейцария, отхвърляйки предположенията, че този ход може да представлява заплаха за сигурността, съобщава "Ройтерс".

Резултати от екзит пол след затварянето на избирателните секции показват, че в полза на мярката са гласували 59 процента, докато против - 41 на сто.

В предизборната кампания десни активисти използваха плакати, показващи жена, носеща бурка и с лозунга "Не на непроверената натурализация", агитирайки срещу предложението, което беше подкрепено от правителството и парламента.

Около една четвърт от населението на неутрална Швейцария е чуждестранно, сравнително висок процент в сравнение с други страни, което улеснява децата и внуците на имигранти да бъдат натурализирани.

Правителството лобираше за мярката, помагаща на много млади чужденци, родени и израснали в Швейцария, след като техните баби и дядовци са се преместили в страната. При настоящата система те срещат дълга и често скъпоструваща процедура по натурализация.

Новата конституционна поправка опростява - но не я прави автоматична - натурализацията на добре интегрираните хора не по-възрастни от 25 години, които са родени в Швейцария, ходили са на училище в страната в продължение на най-малко 5 години, споделят швейцарските културни ценности, говорят някой от местните езици и не са зависими от помощта на държавата.