Страната на часовниците и шоколадите е най-щастливата в света, показва ново проучване. Швейцария оглави годишния индекс „World Happiness", който е иницииран от ООН, съобщават световните информационни агенции.

Швейцария е следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

Того, Бурунди, Бенин и Руанда, както и разтърсваната от гражданска война Сирия, са най-малко щастливи.

България е на незавидното 134 място между Камерун, Египет и Йемен. Всичките ни балкански съседи се представят доста по-добре: Турция е на 76 място Сърбия и Румъния са съответно на 86 и 87 място, Македония е на 93 място, Гърция на 102.

Индексът изследва 158 държави и има за цел да окаже влияние върху политиките на отделните правителства.

Изследването основава своята класация на данни от социологически проучвания на „Галъп" и взима предвид променливи като БВП на глава от населението, очаквана продължителност на живота, нива на корупция и социални свободи.

Растящата удовлетвореност от живота се разглежда като адекватен метод за измерване на социалния прогрес и ефективността на публичните политики, са каза в доклада.

Според изследването в световен мащаб расте броят на националните и местните органи на властта, които отчитат данни за равнището на щастието на своите граждани при формирането на политиките си. Измервайки усещането за благополучие и удовлетвореност на хората, властите могат да създават нови обществени пространства и да предлагат публични услуги, правещи живота на хората по-добър.