Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР е изготвил непубличен доклад за това как Пхенян избягва международните санкции, наложени му за развитието на ракетни и ядрени програми. Това съобщи във вторник телевизия Си Би Ес. Медията се позовава на проекта за документа от 67 страници.

Твърди се, че КНДР използва все повече и повече съвременни технологии, за да заобиколи санкциите и в същото време продължава да печели пари от продажбата на оръжие за Сирия. Съобщава се, че проекто - докладът е изготвен в края на януари, а публичната версия може да бъде разпространена в началото на март, след като американският президент Доналд Тръмп се върне от Виетнам, където ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен - ун на 27-28 февруари.

Русия е доставяла гориво на Северна Корея въпреки санкциите

Русия е доставяла гориво на Северна Корея въпреки санкциите

Това Руски танкер е нарушил международните търговски санкции

В доклада по-специално се посочва, че в края на миналата година "Сирия е един от най-печелившите пазари за оръжие" за Северна Корея. Що се отнася до използването на съвременни технологии от Пхенян за избягване на санкциите, в този случай става дума за кибератаки. "Кибератаките, включващи криптовалута, осигуряват на Северна Корея повече начини за избягване на санкциите", се казва в доклада.

По отношение на КНДР в момента действа най-тежък режим на санкции, включително финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставка на ракетно гориво, оборудване и материали с двойна употреба, както и износ на въглища, желязо, олово, морски храни и други продукти от страната. Последните санкции бяха затегнати на 22 декември.

Русия настоя за разхлабване на санкциите срещу Северна Корея

Русия настоя за разхлабване на санкциите срещу Северна Корея

За да се насърчал Пхенян да сътрудничи

Втората среща между лидера на КНДР и президента на САЩ трябва да се проведе 27-28 февруари в Ханой. И двамата лидери вече пристигнаха във виетнамската столица. Ръководителят на КНДР избра хотела "Мелиа Ханой", а президентът на САЩ отседна в "Мариот".