Израел се е съгласил да наложи прекратяване на огъня в ивицата Газа, като предварителното потвърждение е получено и от палестинската групировка "Хамас", заяви говорителят на катарското външно министерство Маджид Ал Ансари, съобщи Al Jazeera.

Пожелал анонимност палестински служител изрази пред The Jerusalem Post очакването, че "Хамас" няма да отхвърли документа", но призна, че няма да има решително споразумение между страните.

Той заяви, че на преговорите в Париж между Катар, Египет и Израел се говори за 40-дневен период на прекратяване на огъня, през който "Хамас" трябва да освободи още над 100 заложници. Следващият етап трябва да включва освобождаването на израелски войници и предаването на телата на загиналите заложници.

"Въпреки по-ранните съобщения, към момента Израел не е получил никакво официално съобщение от Катар относно очертаващото се споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Веднага щом такава информация пристигне, тя ще бъде обсъдена от военно-политическия кабинет", каза Дмитрий Генделман, съветник на израелския премиер.

Предложението за прекратяване на огъня беше подготвено от ръководителите на разузнавателните служби на САЩ, Израел и Египет, както и от министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдел Рахман Ал-Тани по време на разговори миналата неделя, 28 януари.

Хамас изучава ново предложение за примирие в Газа

Хамас изучава ново предложение за примирие в Газа

То е подготвено в Париж през уикенда

Както съобщи "Уолстрийт джърнъл", в предложението се призовава за освобождаване на всички 132 израелски заложници на три етапа и за шестседмично примирие през първия етап.

Според Асошиейтед прес първият етап ще продължи 30 дни, през които "Хамас" ще трябва да освободи жените, децата, възрастните хора и ранените. Междувременно се очаква страните да се споразумеят за параметрите на втората фаза на прекратяването на огъня, по време на която ще бъдат освободени израелски войници мъже и цивилни. Предложението за прекратяване на огъня също така предполага, че Израел ще допусне големи количества хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Координаторът на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби по-рано не уточни графика за прекратяване на огъня, предложен от преговарящите, но потвърди, че Вашингтон е заинтересован от по-дълга пауза в сраженията. "Колко дълго ще продължи прекратяването на огъня все още се обсъжда, но ще бъде по-дълго от това през ноември, когато продължи около седмица", разкри американският служител.

"Хамас" прекратява огъня само при обещание на Израел да спре войната

"Хамас" прекратява огъня само при обещание на Израел да спре войната

Палестинската групировка обмисля първото конкретно предложение за продължително примирие в Газа

Основната спънка остава искането на "Хамас" за "пълно и всеобхватно примирие" в ивицата Газа. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху многократно е подчертавал, че Силите за отбрана на страната (ССО) няма да напуснат Газа до "пълна победа", която според него предполага не само освобождаването на всички заложници, но и пълното унищожаване на "Хамас".

Израел си иска заложниците от "Хамас", но не на всяка цена

Израел си иска заложниците от "Хамас", но не на всяка цена

Нетаняху отказва да прекрати войната

Предишното и единствено досега примирие между ЦАХАЛ и "Хамас" продължи седем дни - от 24 ноември до 1 декември. Страните го удължиха два пъти над първоначално договорените четири дни. През това време палестинските бойци освободиха 100 израелски заложници.