техеранИранските власти обвиниха немската компания „Сименс", че е подпомогнала създаването на компютърния червей Stuxnet, който порази ядрения център „Бушнер". Агенция ИРНА цитира високопоставен представител на властите в Техеран, според когото САЩ и Израел стоят зад кибератаката.

Председателят на Организацията за пасивна защита Голам-Реза Джалали заяви, че „Сименс" са предоставили на САЩ и Израел информация за софтуера, който в последствие Stuxnet атакува.

Припомняме, червеят атакува компютри, на които работят специализираните SCADA системи на "Сименс", като препрограмира инструкциите, които те подават на програмируеми контролери в големи предприятия.

Stuxnet е много специфична киберзараза, тъй като се разпространява самостоятелно през Интернет и търси подходяща „мишена". Заради сложната си структура, той е и необичайно голям (най-малко около мегабайт).

Според израелски експерти, Stuxnet е изпълнил целта си и голяма част от центрофугите за обогатяване на уран в АЕЦ „Бушнер" са били унищожени, след като червеят им е подал погрешни команди. Иранските власти отричат да са били причинени щети от него, тъй като е бил навременно открит и неутрализиран от местни експерти по киберсигурност.

Джалали посочи, че Stuxnet е атакувал подобни SCADA системи по света, като те са отговаряли за водни запаси, петролни инсталации и електроцентрали. Експертът беше категоричен, че компютърният червей е в състояние не само да повреди скъпа инфраструктура, но и да застраши живота на работниците.

По думите му външното министерство в Техеран ще търси обезщетение от всяка компания, замесена в кибератаките срещу "Бушнер".