Синът на чеченския лидер Рамзан Кадиров Адам, който брутално преби затворник пред камера, е получил "важна длъжност" в службата за сигурност на ръководителя на Чечня. Това съобщи депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, цитиран от независимото информационно издание  Meduza.

"Назначаването на моя скъп племенник на тази позиция е напълно оправдано. От детството си Адам Рамзанович се показа като достоен човек, за когото понятията чест и достойнство са от първостепенно значение", пише Делимханов, без да уточнява на коя длъжност е назначен.

Замид Чалаев, командир на специалния полицейски полк на МВР в Чечня, публикува в Instagram, че 15-годишният син на Кадиров е назначен за началник на службата за сигурност на лидера на Чечня.

Не разследват сина на Кадиров за побой на затворник - непълнолетен е

Не разследват сина на Кадиров за побой на затворник - непълнолетен е

Баща му се гордее с постъпката му

Припомняме, че Кадиров заяви, че се гордее със сина си Адам, че е придобил "идеали на възрастен за чест, достойнство и защита на своята религия" след разпространения видеоклип, в който млад мъж удря с юмруци и рита мъж, свит на стол, преди да го хвърли на пода и да го удари по главата.

След това стана ясно, че Адам няма да бъде разследван за побой над затворника, обвинен в изгаряне на Корана, тъй като е само на 15 години.

През май силите за сигурност задържаха местен жител във Волгоград за акцията, включваща изгаряне на Корана близо до джамия. По време на разпита младежът признал, че го е направил за пари по указание на украинските специални служби.

Наказателно дело срещу Журавел, заподозрян в извършване на престъпление по част 2 на чл. 148 от Наказателния кодекс на Руската федерация (публични действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършени с цел обида на религиозните чувства на вярващите) бе прехвърлено за допълнително разследване в следствения отдел на Руския следствен комитет за Чеченската република.

Кадиров за пребития затворник: Диверсант, който лъже, че иска да приеме исляма

Кадиров за пребития затворник: Диверсант, който лъже, че иска да приеме исляма

Журавел бе пребит от сина на чеченския лидер за изгарянето на Корана

По-късно обвиняемият бе отведен в следствения арест в Грозни.

Според Рамзан Кадиров, заявеното публично желание на Журавел да приеме исляма, е лъжа, а действията му са били с цел диверсия. Той действал в стила на европейските разузнавателни служби.