Синът на Рамзан Кадиров, лидер на автономната руска република Чечения, няма да бъде разследван за побой над затворник, обвинен в изгаряне на Корана, тъй като е само на 15 години, съобщи руското интернет издание "База", цитирано от Ройтерс.

Кадиров беше казал, че се гордее със сина си Адам, че е придобил "идеали на възрастен за чест, достойнство и защита на своята религия", разпространявайики видеоклип, в който млад мъж удря с юмруци и рита мъж, свит на стол, преди да го хвърли на пода и да го удари по главата.

Затворникът Никита Журавел се оплака от нападението през август на руския омбудсман по правата на човека, която каза, че е отнесла въпроса до своя колега в Чечения.

"База" обаче, който има тесни връзки с руските служби за сигурност, каза, че чеченското вътрешно министерство е отказало да започне дело, тъй като Адам Кадиров е под 16 години, възрастта за носене на наказателна отговорност.

Рамзан Кадиров се радва на широка свобода на действие от президента Владимир Путин да управлява с твърда ръка Чечения като свое лично владение, но разгневи дори прокремълските хардлайнери с възхвалата си за действията на сина му, който преби етнически руснак.

Путин прие Кадиров похвали "положителната динамика в Чечения"

Путин прие Кадиров похвали "положителната динамика в Чечения"

Няма официално съобщение за темата на разговора

Предполагаемото изгаряне на Корана не се е случило в Чечения, но руските следователи казаха, че са прехвърлили Журавел в чеченския арест, тъй като мюсюлманите там се смятат за жертви на инцидента.

Рамзан Кадиров, който навършва 47 години в четвъртък, управлява Чечения с желязна ръка, откакто стана президент през 2007 г. Той се радваше на щедро финансиране от Путин, за да гарантира лоялността на предимно мюсюлманския регион към Москва и да го възстанови от опустошенията на две войни, когато републиката се опита да се отдели от Русия.

Кадиров дава все по-голяма публичност на Адам и двамата му по-големи братя, най-големият от които беше сниман с Путин в Кремъл през март.

Бащинска обич: Рамзан Кадиров назначи дъщеря си за вицепремиер

Бащинска обич: Рамзан Кадиров назначи дъщеря си за вицепремиер

Важно решение в Чечня