Синдикатът, който представлява хиляди работници към Samsung Electronics, свика първата си стачка от основаването на компанията преди 55 години. Това предават от Reuters.

Предвижда се провеждане на еднодневен протест, като националният синдикат на Samsung Electronics призова всички свои членове да използват платения си отпуск на 7 юни. Съюзът не изключва пълномащабна стачка в бъдеще. Те имат около 28 хил. членове, което представлява повече от една пета от общата работна сила на компанията.

Samsung Electronics заяви, че ще продължи да преговаря със синдиката.

"Повече не можем да търпим преследване срещу профсъюзите. Обявяваме стачка пред лицето на пренебрегването на работниците от страна на компанията", посочи представител на профсъюза по време на предавана на живо пресконференция.

Ръководството на компанията е започнало преговори със синдиката от началото на годината относно заплатите. До момента двете страни не са успели да постигнат сделка. Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 6,5% и бонус, обвързан с приходите на компанията. Samsung Electronics е най-големият производител на чипове памет, смартфони и телевизори в света.

Акциите на Samsung Electronics спаднаха с около 2% в Сеул след съобщението за протести. Според източници на Reuters една мащабна стачка може да засегне производството на компютърни чипове на фирмата и да повлияе на глобалните вериги за доставки на електроника.

Samsung Electronics е водещата единица на южнокорейския конгломерат Samsung Group. Това е най-големият семейно контролиран бизнес в страната, който оглавява четвъртата по големина икономика в Азия.

До 2020 г. Samsung Group беше известна с това, че не позволяваше на синдикатите да представляват техните работници. Компанията беше подложена на засилен обществен натиск, след като нейният председател беше преследван за манипулиране на пазара и подкупи.

САЩ отпуска 6.4 млрд. долара на Samsung за производство на чипове в Тексас

САЩ отпуска 6.4 млрд. долара на Samsung за производство на чипове в Тексас

Финансирането ще подпомогне две съоръжения, изследователски център и съоръжение за опаковане