Сирия няма да разреши на представители на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ повторна инспекция на обекта в Дейр аз-Зур.

Това заяви външшният министър на страната Уалид Муаллем, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него "Сирия няма секретна военна програма и съвестно изпълнява ангажиментите си към МААЕ".

Съгласно условията на споразумението сирийските власти допускат веднъж годишно международни експерти в изледователския неутронен реактор в Дамаск, който се използва за медицински цели.

Муаллем визира закрития военен обект ал-Кибар, на 60 км. от град Дейр аз-Зур на р. Ефрат, който преди 3 години беше бомбардиран от израелските ВВС. Появиха се подозрения, че той се използва за ядрен център, в който сирийците са развивали дейност с помощта на специалисти от Северна Корея. През 2008 г. на МААЕ беше разрешено да инспектира обекта, след което в пресата се появи информация, че във взетите проби са намерени следи от уран. Сирийците веднага отхвърлиха обвиненията, като заявиха, че израелските пилоти са използвали бомби с уранов примес.

Същевременно новият директор на МААЕ Юкия Амано подложи на съмнение тази версия и призова Дамаск "да помогне да се установи природата на урана, открит от експертите".