Сирия обмисля откриването на свои дипломатически мисии в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Това съобщи за ТАСС сирийският посланик в Русия Рияд Хадад.

Въпросът излиза на преден план, след като на 29 юни Дамаск официално призна независимостта на ДНР и ЛНР, като сирийското външно министерство обяви, че ще бъдат установени контакти с републиките за съгласуване на параметрите на отношенията, включително дипломатическите.

Хадад посочи, че Дамаск е изразил готовност да изгражда и укрепва отношенията с републиките от Донбас на основата на взаимното уважение и общите интереси.

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Песков заяви, че Русия ще приветства признаването

Разглеждаме практически стъпки за разкриване на посолства и размяна на дипломатически мисии, както и координиране на действията въз основа на интересите на страните, отбеляза той.

Сирийският посланик припомни, че президентът на страната му Башар Асад е изразил готовност да признае Донецката народна република още на 21 декември 2021 г., когато руска парламентарна делегация, включваща делегати от ДНР, посети Дамаск.

"Беше решено да се изградят отношения с ДНР въз основа на факта, че украинската криза е проблем, създаден от западните страни, водени от Съединените щати, в опит да разделят народите и да подкопаят националната сигурност на Русия. Противодействие на политиката на Запада е общ интерес за всички нации, които се противопоставят на неговата хегемония. И е необходимо да се използват всички възможни средства, за да се противодейства на тази хегемония", подчерта Хадад.

Украйна къса дипломатическите отношения със Сирия

Украйна къса дипломатическите отношения със Сирия

След като Дамаск призна независимостта на ДНР и ЛНР