Правителството на Сирия обяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия изток, е терористична атака.

От своя страна САЩ подозират, че саботажът е дело на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира "Ройтерс".

Взривът остави днес цяла Сирия без електричество, но електрозахранването постепенно се възстановява, заявиха сирийските власти. Според жител на столицата Дамаск електрозахранването в града е възстановено.

Взрив на газопровод остави Сирия без ток - подозират тероризъм

Взрив на газопровод остави Сирия без ток - подозират тероризъм

Инцидентът е станал край Дамаск

Експлозията избухна в участъка от така наречения Арабски газопровод между градовете Ад Думаир и Адра, северозападно от Дамаск.

"Направените оценки показват, че експлозията е резултат от терористична атака", каза сирийският министър на петрола и минералните ресурси Али Ганем, без да дава повече подробности.

В Женева американският специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри заяви, че в последно време се наблюдава активизиране на ДАЕШ в югоизточната част на сирийската пустиня. През март 2019 г. групировката загуби и последната територия, която контролираше в Сирия, но все още има отделни "гнезда" с нейни бойци.

"Все още проучваме въпроса (с експлозията). Но почти сигурно е, че става дума за удар на "Ислямска държава", каза Джефри в началото на преговори за Сирия под егидата на ООН.

Арабският газопровод се простира от Египет до Йордания и Сирия. Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от голям пожар след експлозията. По-късно съобщи, че огънят е потушен.