Министерството на външните работи на Сирия осъди като незаконно изненадващото посещение на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили в армейска база в контролирания от кюрдите североизток, съобщи АФП.

При внезапното си посещение в събота, Мили се срещна с американски войски, разположени в райони на разкъсвана от война Сирия под контрола на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили.

Около 900 американски войници са разположени в няколко бази и постове в Североизточна Сирия като част от битката срещу останките от групировката ИДИЛ (ISIS).

Официалната информационна агенция САНА в неделя цитира служител на външното министерство, който казва: "Сирия категорично осъжда незаконното посещение на американския председател на началник-щабовете в незаконна американска военна база в североизточна Сирия."

Посещението на Мили е явно нарушение на суверенитета и целостта" на сирийската територия, добави официалният представител, според SANA, призовавайки администрацията на САЩ незабавно да прекрати системното си и продължаващо нарушаване на международното право и подкрепата за сепаратистките въоръжени групировки".

Правителството на президента Башар ал-Асад разглежда разполагането на американските сили в територията, контролирана от SDF, като "окупация" и обвинява присъединените към САЩ кюрдски сили в "сепаратистки тенденции".

Кюрдските власти отричат всякакви сепаратистки стремежи и казват, че се стремят да запазят своето самоуправление, което Дамаск не признава.

Говорителят на Мили, Дейв Бътлър, каза, че американският генерал е "посетил североизточна Сирия в събота, за да се срещне с командири и войски".

Това беше първото пътуване на Мили до Сирия, откакто пое председателството през 2019 г. Той е посещавал страната преди като началник на армията, каза говорителят.

По време на посещението Мили "получи актуална информация за мисията срещу ISIS", добави Бътлър.