Сирия обяви, че прекъсва връзките си с Украйна в подкрепа на своя близък съюзник Русия, съобщава "Франс прес".

Тя посочи, че решението е в отговор на аналогичния ход от страна на Киев.

Сирийската арабска република реши да скъса дипломатическите отношения с Украйна в съответствие с принципа на реципрочност и в отговор на решението на украинското правителство, заяви служител на външното министерство пред държавната информационна агенция САНА.

В края на юни украинският президент Володимир Зеленски обяви, че прекъсва връзките си със Сирия, след като Дамаск призна независимостта на подкрепяните от Русия Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна.

Украйна къса дипломатическите отношения със Сирия

Украйна къса дипломатическите отношения със Сирия

След като Дамаск призна независимостта на ДНР и ЛНР

Повече няма да има отношения между Украйна и Сирия, заяви тогава той.

Двете сепаратистки републики, чиято независимост Москва призна през февруари, се намират в района на Донбас. Сирия беше първата страна, освен Русия, която призна тяхната независимост.

Правителството на президента Башар Асад, който разчиташе в голяма степен на подкрепата на Русия в продължаващата десетилетие гражданска война в Сирия, вече призна две други проруски отцепнически републики през 2018 г.

Абхазия и Южна Осетия са международно признати като част от Грузия, която получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., но Русия и шепа други държави признават тяхната независимост.

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Песков заяви, че Русия ще приветства признаването