Сирийската правителствена армия е възстановила контрола над по-голямата част от границата с Турция и Ирак. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Ситуацията се подобрява. Територията, контролирана от терористите, продължава да намалява. (...) И разбира се, продължава работата по преодоляване на остатъците от терористични групировки както в района на Идлиб, така и в североизточната част на страната", изтъкна той преди разговорите си със специалния пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен.

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Американски войски "блокират" руските да стигнат до нефтени находища

По-рано говорителката на Педерсен обяви пред руски медии, че специалният пратеник планира да проведе днес в Москва разговори с Лавров и руския военен министър Сергей Шойгу. Говорителката добави още, че през следващата седмица Педерсен ще посети Дамаск и след това ще проведе брифинг за Съвета за сигурност на ООН.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 г. В края на 2017 г. беше обявена победа над терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), но в отделни райони продължава прочистването на терористите.

Русия и Турция се договориха да въведат режим на спиране на огъня в сирийската провинция Идлиб, чието начало беше дадено в полунощ на 12 януари. Оттогава досега са регистрирани повече от 400 нарушения на примирието.

Компании на „готвача на Путин“ експлоатират газови и петролни находища в Сирия

Компании на „готвача на Путин“ експлоатират газови и петролни находища в Сирия

Ресурси за 20 млн. долара ежемесечно…