Сирийските правителствени сили, подкрепени от тежки руски въздушни удари, са отвоювали обратно град, контролиран от терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”), който се намира близо до път, използван от армията за достъп до Алепо, въпреки че маршрутът остава отрязан. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Ройтерс”.

Град Ханасер се намира на около 50 км югоизточно от Алепо. ДАЕШ го превзеха преди два дни, уточняват от центъра. Сирийските държавни медии потвърждават новината, като посочват, че армията е „възстановила сигурността и стабилността” в Ханасер.

Правителството беше принудено да използва пътя през Ханасер, за да стига до Алепо, тъй като бунтовници от сирийската опозиция контролират главната магистрала към града.  

Бунтовниците, сражаващи се с настъпващите правителствени сили в района на Алепо, са заявили, че атаката на ДАЕШ в Ханасер изглежда е облекчила натиска върху техните фронтови линии с правителствените сили.

ДАЕШ не е включена в американско-руския план, целящ прекратяването на сраженията в Сирия, който трябва да влезе в сила в събота.