Сирийската армия заедно с присъдружните бойци от паравоенното формирование "Соколите на пустинята" е успяла да отвоюва обратно защитната крепост на град Палмира от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), близо година след като джихадистите превзеха древния град. Това съобщи сирийската държавна телевизия, позовавайки се на военен източник.

„Нашите въоръжени сили, в сътрудничество с народните отбранителни сили, взеха контрол върху древната защитна крепост на Палмира, след като причиниха многобройни загуби в редиците на ДАЕШ”, се посочва в съобщението.

Уточнява се, че сирийската армия и "Соколите на пустинята" са възстановили контрола върху "Замъка на Палмира". Военният успех е част от операцията за отвоюването на Палмира от джихадистите.  

Припомняме, сирийските войски навлязоха вчера в Палмира. В началото на този месец сирийската армия, подпомагана от руски бойни самолети, предприе офанзива за освобождаване на града.  

Освобождението на Палмира сега е въпрос на време, след като е бил постигнат голям напредък от три страни на града.  

Още с падането на града ДАЕШ започна да унищожава изключително ценни древни паметници и да извършва масови екзекуции на жители на "Перлата на пустинята", както е известен градът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.