Сирийските правителствени сили са си възвърнали контрола върху ключов път към северния град Алепо, след като са настъпили срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), съобщават от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, както и сирийската държавна телевизия, цитирани от „Ройтерс”.

Сраженията продължават между правителствените сили и джихадистката групировка в района на югоизточната част на Алепо.

Правителствените сили разчитат на пътя за достигане до Алепо, тъй като терористите контролират основната магистрала към града.

ДАЕШ овладя град Ханасер, който се намира на пътя на 50 км югоизточно от Алепо, през миналата седмица, но правителствените сили го отвоюваха обратно два дни по-късно.

Държавната сирийска телевизия уточнява, че по-нататъшният напредък позволява на правителствените сили да си възвърнат контрола върху пътя и сега те разчистват мините.

Напредъкът на правителството в провинция Алепо, подпомогнат от руските въздушни удари и съюзнически бойци от Иран и ливанската „Хизбула”, дойде на третия ден от влизането в сила на споразумението за прекратяване на военните действия, което изключва ДАЕШ и сирийският клон на „Ал Кайда” – „Фронта ал Нусра”.