Сирийските правителствени сили са напреднали в главната крепост на бунтовници в северозападната крайбрежна провинция Латакия, която е важна област за президента Башар ал Асад, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Подкрепяна от проправителствени милиции, бойци на ливанското шиитско движение „Хизбула” и интензивни руски въздушни удари, сирийската армия е влязла в град Салма.

Рами Абдел Рахман, който е ръководител на центъра, уточни, че проправителствените сили са влезли в ожесточени боеве с бунтовници, включително ислямисти екстремисти като „Ахрар ал Шам” и „Фронта ал Нусра”.

През последните 48 часа повече от 120 въздушни удара, извършени от руски военни самолети, са ударили цели в Салма и в покрайнините.

Според държавната сирийска агенция САНА подразделения на сирийската армия и проправителствени милиции са превзели седем хълма, опасващи Салма, а след това са напреднали в югоизточните предградия на града.

Ако правителството си възвърне контрола върху Салма, който е държан от опозиционни сили от юли 2012 г., армейските сили ще бъдат в състояние да продължат настъплението в контролираните от бунтовници територии в Джебел Акрад.

Опозиционните сили в провинция Латакия, включително „Фронта ал Нусра”, са основно разположени в северните и североизточните части на Джебел Акрад и Джебел Туркман. Силите на режима водят яростни битки през последните месеци, за да си възвърнат тези райони.