Сирийските военни са активирали атаките срещу опозиционните сили в южните райони на Дамск, предаде Би Би Си.

Местни жители съобщават, че сирийската столица е станала арена на най-ожесточените боеве от месец юли, когато армията успя да установи контрол над града.

По информация на опозиционни активисти, при бомбардировките и обстрела на 22 август са убити над 40 души.
Правителствени самолети са атакували и град Алепо.

Междувременно лидерите на САЩ, Франция и Великобритания обсъдиха как да бъде продължена подкрепата за сирийската опозиция.

Американският президент Барак Обмама и британският премиер Дейвид Камерън предупредиха сирийското правителство, че ако бъде употребено химическо оръжие,  това ще ги накара да преразгледат подходите за търсене на изход от конфликта. Двамата се стремят към разширяване на каналите за предоставяне на хуманитарна помощ на сирийските бежанци.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че неговото правителство ще постави тези въпроси пред ООН.

Камерън подчерта необходимостта от сътрудничество с Катар, Турция и Саудитска  Арабия в усилията за намиране на изход от сирийския конфликт.

Междувременно заместникът на генералния секретар на ООН по политическите въпроси -  Джефри Фелтман, съобщи пред Съвета за сигурност, че ливанското правителство и армията се нуждаят от продължителна международна помощ, за да се предотврати влошаване на ситуацията в страната.

През нощта срещу 21 август в ливанския град Триполи се водиха тежки боеве между суннити и алавити, при които най-малко 10 души бяха убити, а около 100 бяха ранени.

Алавитите подкрепят правителството в Дамаск, докато сушитите са на страната на сирийската опозиция.