Срещата на сирийската опозиция, която се проведе в саудитската столица Рияд, призова за демократична Сирия и настоя, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта в началото на преходния период.
Това се посочва в заключителното изявление на срещата, до което „Ройтерс” са получили достъп.

Участниците на срещата в Рияд са подкрепили „демократичен механизъм чрез плуралистичен режим, който представлява всички сектори на сирийското общество”, се подчертава в изявлението.

Това би включвало жените и няма да има дискриминация на религиозен или етнически принцип, се добавя в документа. Участниците също така са се ангажирали със съхранението на държавните институции на Сирия и преструктуриране на армията и службите за сигурност.

По-рано срещата на опозиционните сирийски групировки беше напусната от една от основните опозиционни организации „Ахрар ал Шам”.   

Те обявиха, че взели решението заради „фундаменталната роля... дадена на личности, свързани с режима” на конференцията в Рияд. Според "Ахрар ал Шам" това били Националният координационен комитет за демократична промяна, които като цяло са толерирани от правителството и са участвали в разговорите, организирани от Москва заради конфликта в Сирия през 2014 и 2015 г.

"Ахрар ал Шам" са съюзници с „Фронта ал Нусра”, които пък са клон на терористите от „Ал Кайда” в Сирия. Те са отхвърлили резултатите от срещата, които не потвърждавали идентичността на мюсюлманите в Сирия.