Говорителят на ДАЕШ (Ислямска държава) заяви, че разселването на "слабите и бедните" от сирийския град Багуз няма да отслаби групировката, съобщава "Ройтерс".

"Смятате ли, че разселването на слабите и бедните от Багуз ще отслаби Ислямска държава? Не", обяснява Аби ал-Хасан ал-Мухайер в запис, разпространяван от "Ал Фуркан", медийна организация, свързана с ислямистите.

Поражението на (Ислямска държава) в Багуз ще сложи край на контрола в Сирия и Ирак и земята, завладяна през 2014 година. Въпреки това, групировката остава като заплаха, казват регионални и западни официални лица.

Бойци от кюрдски формации са установили контрол над лагера на терористите в близост до Багуз на източния бряг на река Ефрат, съобщава Мустафа Бали, ръководител на информационната служба на Сирийските демократични сили (СДС) пред телевизионния канал "Ал Хадас". 

"Лагерът е в ръцете на нашите бойци, някои от терористите се предадоха, останалите се скриха в подземни бункери", допълва той.

3000 ислямисти от последния бастион на ИДИЛ се предадоха

3000 ислямисти от последния бастион на ИДИЛ се предадоха

След нощ на продължителни бомбардировки

Милициите на СДС са обградили анклава на ДАЕШ в Източна Сирия и обявиха, че са хванали "157 опитни терористи, предимно чужденци".

Операцията в Багуз е извършена от специални сили на СДС, коментира в Туитър Мустафа Бали. Той не уточнява кога е извършена операцията.

"Десетки терористи се предадоха. Много от тях бяха чужденци от иракски, турски, босненски, азиатски и европейски националности. Злото, излизащо от Багуз е от всички националности и раси", обяснява източник от СДС.

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

Командирите на ДАЕШ са взели пари и са избягали в Турция, Ирак и Западна Европа