Мунсеф Мхаяр 22-годишен боец на ДАЕШ (Ислямска държава), от марокански произход, който е израснал в Италия, разговаря с "Ройтерс" в първо интервю, откакто се е предал на подкрепяните от САЩ сирийски демократични сили (СДС) преди два месеца.

Той е в затвора, откакто е избягал от Багуж, малко селце в Източна Сирия, където СДС са готови да унищожат и последните остатъци от управлението на ДАЕШ, който някога превзе една трета от Ирак и Сирия.

Мхаяр разказа за нарастващия хаос сред джихадистите на ръба на поражението, както и за споровете в редиците, докато топ командващите бягат от Сирия.

Но той допълва, че ДАЕШ също така планират следващата фаза, като инфилтрират стотици мъже, за "спящи клетки": "Те казаха, че трябва да си отмъстим".

Мхаяр е един от хилядите от цял ​​свят, които са привлечени от обещанието за ултра-радикална сунитска ислямистка утопия, над националните граници.

Кюрдите го идентифицират като италианец и той коментира, че притежава италианско гражданство.

Тръмп призова Европа да "вземе обратно" заловените бойци на "Ислямска държава"

Тръмп призова Европа да "вземе обратно" заловените бойци на "Ислямска държава"

По думите му халифатът е готов да падне

"Искам да се върна в Италия при моето семейство и приятели ... да ме приемат и да ми помогнат да започна и живея нов живот. Просто искам да се махна от този филм, уморен съм", обяснява Мхаяр, който ходи с патерици след като е ранен в крака.

Мхаяр бе осъден на осем години затвор от милански съд през 2017 г. за разпространение на пропаганда на ДАЕШ и опит за набиране на италианци за каузата им, според италианските медии. В резултат на това той вероятно ще трябва да изтърпи тази присъда, ако се върне в Италия.

"Ройтерс" го интервюира в място за задържане в северна Сирия в присъствието на служител на СДС.

С наближаването на победата, СДС се изправя пред проблем къде да държи бойци, които са дошли от чужбина, за да се присъединят към ДАЕШ заедно с жените и децата си.

Преди последната атака срещу Багуз, СДС заяви, че има около 800 чуждестранни бойци в затворите и 2000 от техните съпруги и деца в лагери. Оттогава броят им е нараснал.

СДС иска да ги изпрати обратно, откъдето са дошли. Но чуждестранните правителства не искат да приемат граждани, които може да се окажат трудни за проследяване и които са отдали своята вярност към халифат, и е оставил след себе си касапница, допълва "Ройтерс".

Мхаяр е определял себе си като атеист с афинитет към рап музиката и мечта за живот в САЩ, но се присъединява към ДАЕШ на 18 години.

Той разказва, че е прекарал по-голямата част от живота си в Милано с леля си, която нарича майка, преди да бъде настанен в дом за неспокойни младежи, наблюдавани от италиански свещеник. Излежава един месец в затвора по обвинения за наркотици.

След това той се потапя във видеоклипове на ДАЕШ в YouTube и говори с набиращи членове във Фейсбук. Отне му само месец, за да реши да се премести в Сирия с приятел преди четири години.

По-късно приятелят му е убит на бойното поле. След военно и религиозно обучение Мхаяр се бие на различни фронтове. Докато ДАЕШ загубва сирийския си щаб в Ракка, той заминава за Майадин по река Ефрат в Сирия, след което се премества на изток през пустинята към иракската граница.

ДАЕШ засилват партизанските атаки в Сирия

ДАЕШ засилват партизанските атаки в Сирия

Срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрди

На фона на поредица от военни поражения в Източна Сирия, лидерите на ДАЕШ са в хаос, убивайки съперници свещеници и командири, известни като емири. Мхаяр допълва, че се е опитал да се откаже от боевете, но е затворен и след това изпратен обратно на фронтовата линия, когато атаките се засилили.

Всичко това приключва в Багуз, където според него, джихадистите са разиденени между желанието да се откажат или да се бият до смърт.

Мхаяр обяснява, че неговата жена, сирийска кюрдска от Кобани, за която се е оженил преди три години, е помогнала и го убедила да си тръгне.

"Това е всичко, излизаме. Видях, че малката ми дъщеря става слаба. Уплаших се, че децата ми ще умрат", разказва той.

Мхаяр допълва, че не може да спи, мислейки за жена си и двете си дъщери в лагер в друга част на Североизточна Сирия. Жена му чакала и дете до месец.

Той обяснява обаче, че все още вярва в идеята за халифат за мюсюлманите, но обвинява ДАЕШ че управляват територията си като "мафия", като се стремят само да печелят пари и да нарушават собствените си правила с безнаказаност.

Командирите са откраднали пари и са избягали в Турция, Ирак или Западна Европа, като са наредили на хората да останат и да защитават исляма, допълва той.

"Това е моето убеждение и аз няма да го променя, но тук, в Ислямска държава, в действителност това не съществува ... Няма справедливост", обяснява Мхаяр.

"Честно казано, дойдох тук твърде бързо ... Когато пристигнах, намерих една друга история", коментира в интервюто си за "Ройтерс" 22-годишният боец на ДАЕШ.

Франция връща 130 джихадисти от Сирия

Франция връща 130 джихадисти от Сирия

За да не им се изгубят следите