Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е засилила партизанските атаки срещу подкрепяните от САЩ бойци в Източна Сирия, което показва заплахата, която терористите ще представляват, дори и след като загубят последния си анклав там. Това предупредиха Сирийските демократични сили (СДС), цитирани от "Ройтерс".

Подкрепяните от американците СДС са на ръба да разгромят ДАЕШ в последния им джоб в Източна Сирия, село Багуз, където според техните оценки са обсадени няколкостотин терористи и около 2000 цивилни.

ДАЕШ засилиха атаките си далеч от последната фронтова линия през последните дни, уточни Мустафа Бали, който е говорител на СДС.

Последни издихания на „Ислямска държава” в Източна Сирия

Последни издихания на „Ислямска държава” в Източна Сирия

Те се опитват да защитят последния си квадратен километър територия

ДАЕШ са предприели две от атаките преди три дни в село Дибан, което се намира на 90 км северно от Багуз.

При първата атака във вид на засада двама бойци на СДС и терорист са били убити. При втората, проведена от група чуждестранни бойци, СДС са ликвидирали трима терористи и са пленили двама.

"Спящи клетки се придвижват ежедневно", отбеляза Бали.

"ДАЕШ работи по операции за сигурност по интензивен начин... Тя все още е силна, като слагането на край на военното ѝ присъствие изобщо не означава ликвидиране на ДАЕШ", допълниха от СДС.

Тръмп призова Европа да "вземе обратно" заловените бойци на "Ислямска държава"

Тръмп призова Европа да "вземе обратно" заловените бойци на "Ислямска държава"

По думите му халифатът е готов да падне

ДАЕШ преначерта картата на Близкия изток през 2014 г., когато провъзгласи халифат в големи територии от Сирия и Ирак. Но терористите постепенно губеха територии, достигайки до сегашното положение да контролират само няколко декара територия.

Оглавявани от "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, СДС е основният партньор на САЩ в Сирия и изтласка ДАЕШ от север и от изток през последните четири години.

След като превзеха Ракка, СДС напреднаха на юг в провинция Дейр ез Зор, атакувайки терористите в територия на източния бряг на река Ефрат.

ДАЕШ все още владеят малка територия западно от Ефрат в затънтен район, иначе контролиран от сирийското правителство и неговите съюзници.

Командирът на СДС Мазлум Кобани призова част от международните сили да останат в Сирия, за да помогнат в борбата срещу ДАЕШ, и изрази надежда, че САЩ ще преустановят плановете за пълно изтегляне.

Заповедта за изтегляне на американския президент Доналд Тръмп беше разкритикувана от негови съюзници в САЩ и чужбина.