Последни издихания на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Източна Сирия, където групировката се опитва да запази контрол над последния си бастион. Това съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА.

Путин, Ердоган и Рохани обсъждат съдбата на Сирия

Путин, Ердоган и Рохани обсъждат съдбата на Сирия

Президентите ще обсъдят създаването на сирийска комисия за подготвяне на нова конституция

В събота Сирийските демократични сили, водена от кюрди бунтовническа група, която е съюзник на САЩ, започнаха офанзива за изтласкване на ДАЕШ от селцето Багуз - последната територия под контрола на джихадистите в източната провинция Дейр ез Зор.

"Последни издихания на ДАЕШ ("Ислямска държава")", обяви Рами Абдел Рахман, ръководител на неправителствената организация. Той поясни, че последните останали джихадисти се крият сред цивилни жители. По думите му те са блокирани в лагери на източното крайбрежие на река Ефрат.

Аднан Африн, командир от Сирийските демократични сили, коментира, че групировката изглежда е решена да се съпротивлява до последно.

Свирепа съпротива от "Ислямска държава" в битката срещу кюрдите в Сирия

Свирепа съпротива от "Ислямска държава" в битката срещу кюрдите в Сирия

Много от джихадистите, особено чужденците, имат боен опит в Чечня и Афганистан

"През последните дни ДАЕШ използва жени като атентатори самоубийци при настъплението си, за да забави придвижването ни", добави Африн.

Джихадистите също използват тунели при отчаяната си отбрана. Те се опитват да защитят последния си квадратен километър територия в Източна Сирия, информира АФП.

"Борбата е яростна. Има голяма съпротива", подчерта Африн

Няколкостотин джихадисти от различни националности се опитват да защитят последния си бастион до границата с Ирак, допълни той.

Сирия обвини САЩ в престъпления срещу човечеството

Сирия обвини САЩ в престъпления срещу човечеството

След избитите и ранените цивилни в Източна Сирия

В района на сраженията има около 1000 цивилни.