Ръководителят на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF) - формирование на сирийските кюрди Мазлум Абди, каза във вторник, че все още се страхува от турска сухопътна инвазия въпреки уверенията на САЩ и е поискал "по-силно" послание от Вашингтон, след като е видял безпрецедентно разполагане на турски сили по границата, предава Ройтерс.

Турски официални лица казаха, че армията се нуждае само от дни, за да бъде готова за сухопътно нахлуване в Северна Сирия, където те вече атакуват с оръжия с голям обсег и бойни самолети от дни.

Последното развитие следва месеци на заплахи от страна на турския президент Тайип Ердоган за нова сухопътна инвазия срещу кюрдските сили, които той смята за терористи.

"Има подкрепления на границата и на територията на Сирия в райони, контролирани от фракции, съюзници на Турция. Забелязахме това и, да, това е ново", каза шефът на SDF Мазлум Абди пред Ройтерс по телефона от Сирия.

Сирийските кюрдски сили получават подкрепа от Вашингтон от години, но също така се координират със сирийското правителство и неговия съюзник Русия, и двете смятани за врагове от Съединените щати.

Абди каза, че е получил "ясни" уверения от Вашингтон и Москва, че се противопоставят на турска сухопътна инвазия, но те очакват нещо по-осезаемо.

"Все още сме неравностойни. Имаме нужда от по-силни, по-солидни изявления, за да спрем Турция", каза той. "Турция обяви намерението си и сега опипва почвата. Началото на нахлуването ще зависи от това как тя вижда позициите на другите страни."

SDF и Анкара си размениха обвинения за това кой нарушава споразумението от 2019 г., сключено с посредничеството на САЩ и Русия, за изтегляне на кюрдските бойци от граничните зони в замяна на това Турция да се въздържа от нахлуване.

Топ руски генерал обсъди с кюрдски бойци заплахите на Турция

Топ руски генерал обсъди с кюрдски бойци заплахите на Турция

Командирът на руските сили в Сирия е предал на кюрдите условията на Анкара

Абди каза, че от неговите сили не е било поискано да се изтеглят от други зони и те ще откажат, ако някой поиска това от тях, добавяйки, че основните посредници на тази сделка са били твърде заети с войната на Москва в Украйна, за да гарантират ситуацията в Сирия.

"Всички са заети. Войната между Русия и Украйна оказа отрицателно въздействие върху ангажиментите на тези страни в този регион", каза той.

SDF няма да разчитат на сирийската противовъздушна отбрана, добави Абди, след като преди това каза пред Ройтерс, че се надява те да помогнат за защитата на силите му от въздушните удари на Анкара.

Тяхната позиция е слаба в сравнение с турската армия, каза той.

Сирия гледа на Турция като на окупационна сила в своя север и Дамаск заяви, че ще разглежда всяко ново турско нахлуване като "военно престъпление".

Но студените отношения може да са започнали да се размразяват: шефът на турското разузнаване проведе тайни разговори в Дамаск, а външният министър насърчи бунтовниците и правителството да се помирят.

Това разтревожи кюрдското население в Сирия, но Абди каза, че е бил успокоен от Дамаск, че помирението с Анкара ще изисква пълното изтегляне на турските войски.

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

"На различни нива"