Сирийските кюрдски сепаратисти са открили свое представителство в Москва на фона на натиска от страна Кремъл да бъдат включени в мирните преговори за Сирия въпреки възраженията на Турция, съобщава „Франс прес”.  

Това е исторически момент за кюрдския народ”, подчертал Мераб Шамаев, който е председател на Международния съюз на кюрдските обществени сдружения, по време на церемония в индустриалния квартал в югоизточната част на Москва.

Русия е велика сила и важен актьор в Близкия изток. Тя всъщност не е само актьор, но също така тя пише сценария”, коментирал още Шамаев.

Откриването на представителството, което Шамаев определи като „голяма политическа стъпка” за сирийските кюрди, идва след като световните сили се срещат в Мюнхен в четвъртък в опит да съживят мирните преговори за Сирия.  

Откриването на „посолство” в Москва на сирийските кюрди също така е свързано с наливане на масло в огъня в отношенията между Русия и Турция, които се изостриха до крайна степен през ноември, след като Анкара свали руски бомбардировач на турско-сирийската граница.  

Кюрдите, които са присъствали на церемонията, имат връзки с партията Кюрдски демократичен съюз, която е водеща сила в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в Северна Сирия, но Турция я счита за разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която в Турция е обявена за терористична организация.  

Руското външно министерство изглежда се е дистанцирало от откриването на представителството на сирийските кюрди в Москва, подчертавайки, че кюрдските интереси ще бъдат представени от дипломатите от Сирия и Ирак.

Шамаев е изразил надежда, че правата на кюрдския народ да има своя собствена „култура, език и самоуправление” ще бъдат гарантирани от сирийската конституция и че Русия ще им помогне по този въпрос.