Сирийските правителствени сили са достигнали брега на река Ефрат източно от Хафсах за пръв път от четири години, поемайки контрол над около 15 км от бреговата линия. Това твърдят от Генералния щаб на руската армия, цитирани от руски медии.

"За първи път от четири години правителствените сили успяха да достигнат брега на река Ефрат източно от Хафсах. Петнайсет километра от брега на реката е под техен контрол", заяви ген.-полковник Сергей Рудской, който е шеф на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.

По думите му, сирийската армия продължава да напредва източно от Палмира и разширява зоната за сигурност на север и на юг от града седмица след освобождаването му от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

На 2 март сирийското правителствени сили си възвърнаха контрола над Палмира с подкрепата на руската бойна авиация в Сирия.

Освободиха Палмира от „Ислямска държава”

Освободиха Палмира от „Ислямска държава”

Сирийската армия, подкрепяна от руски ВВС

Близо 200 руски инженери и специално оборудване пристигнаха в Палмира, за да започнат операциите по разминиране.

Ген.-полковникът изтъкна, че "режимът на спиране на военните действия, въведен на 30 декември, продължава да се поддържа в Сирия", и уточни, че през последната седмица споразумения за присъединяването към помирението са подписани с официални представители от 47 населени места, като общият им брой е достигнал 1 338.

По думите на Рудской, броят на подразделенията на умерената опозиция, които са обявили своето придържане към прекратяването на военните действия, са се увеличили до 199.