Левите радикали от СИРИЗА водят в две проучвания на гръцкото обществено мнение, публикувани в петъчните вестници, съобщи агенция „Новости".

Общественото доверие обаче не е достатъчно, за да може СИРИЗА да получи статистически значима преднина пред дясноцентристката „Нова демокрация".

Припомняме, в Гърция на 16 юни ще се проведат парламентарни избори, след резултатите вота на 6 май не позволиха на политическите сили в страната да сформират правителство.

Според изследване на агенцията VPRC, коалиция СИРИЗА води с 28.5% от симпатиите на гръцките граждани срещу 26% за "Нова демокрация". Друго допитване - на Metron Analysis, показва 27.2% доверие за  СИРИЗА срещу 27% за "Нова демокрация". .

И двете проучвания посочват като трета политическа сила лявата ПАСОК, която получава между 12.5% и 14.8% подкрепа.

Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат също националистите от партията „Независими гърци", блокът „Демократични леви сили", комунистите, неонацистите, либералният блок „Отново творчество", както и „Действие". Останалите политически остават под 3-процентовата бариера.

Лидерите на водещата политическа сила СИРИЗА са категорични, че Гърция трябва да отхвърли постигнатото споразумение с ЕС и МВФ, докато опонентите им от „Нова демокрация" заявяват, че ще се стремят към постепенни промени в условията на договора.

Победителят в гръцките избори по закон получава 50 допълнителни места в 300-местния парламент, над спечелените според дела от подадените гласове. Така дори при  незначителна преднина победителя получава сериозно надмощие над втория в изборите. Дори това обаче не би позволило на СИРИЗА да сформира самостоятелно правителство.

Най-харесван за премиерския пост е лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който печели 14.8%. доверие.