Европейският съюз не успява да спре злоупотребите с еврофондовете на стойност стотици милиони евро всяка година и успява да възстанови само около 15 процента от тази сума, съобщиха от Европейската сметка палата, цитирани от "Ройтерс".

Измамите с еврофондове са възлизали на 391 млн. евро през 2017 г., като горе-долу това е била сумата през последните четири години.

Ала констатациите на разследващата служба на ЕС за борба с измамите ОЛАФ са довели до действителни обвинения в страните членки на ЕС само в 45 процента от случаите, се уточнява в доклада на Сметната палата на ЕС.

Между 2012 и 2016 г. само около 15 процента от общия обем на разкритите измами са били действително възстановени.

Въпреки че разкритите измами са малки в сравнение с годишния бюджет на ЕС от около 140 млрд. евро, одиторите посочват, че вероятно измамите са значително по-малко съобщавани, тъй като механизмът за обмен на информация със страните от ЕС е много тромав.

Еврофондовете се харчат предимно за подпомагане на земеделски производители и проекти в по-бедните региони на 28-членния съюз.

В някои случаи ОЛАФ са установили, че национални политици или техните семейства са злоупотребили с еврофондове - проблем, след като националните власти са отговорни за преследването на измами.

От Сметната палата призоваха Европейската комисия да предостави повече правомощия на ОЛАФ.

Европейската комисия увери, че е поела ангажимент за по-ефективна борба с измамите и призна "дългогодишното предизвикателство" за прилагане на констатациите на ОЛАФ на национално равнище.