Продължава разрушаването от френските власти на бежанския център в Кале, по-конкретно на палатките от незаконния лагер "Джунглата", съобщава кореспондентът на БНР във Франция. 

В понеделник там избухнаха безредици заради съдебното решение за премахване на значителна част от него. Безредиците се отприщиха с умишлени палежи на някои от импровизираните мигрантски жилища и нападения срещу силите на реда. Група активисти, въоръжени с железа и камъни, се спусна и към минаващите автомобили. Районът на пристанището, както и магистралата, бяха частично затворени. Полицията употреби сълзотворен газ и водни струи, за да потуши бунта. За основен виновник за тази ситуация се смята групировката „No border”.

Профилът на тези активисти вече се изяснява. Те са млади – между 20 и 30 години, от различни европейски страни. Те са с крайно леви, анархистични убеждения, които се борят за абсолютното премахване на границите и изцяло свободното движение на хора. Това те отстояват посредством насилие и с това не се отличават от крайнодесните екстремисти, които неведнъж нападаха мигрантите в Кале.

Все по-напрегната става ситуацията, въпреки че властите се опитват да реагират спокойно и категорично. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че разрушаването на лагера ще продължи. Той увери също, че за всички мигранти ще бъде осигурен приемлив подслон, което далеч не е така. Евакуацията, според него, трябва да засегне между 800 и 1000 души, но, според хуманитарните организации, които са на място, хората са поне двойно повече. Сред тях има и стотици деца, които са без родители.

"Фигаро“ сравнява ситуацията с "капитулация на правовата държава“ във Франция. Нито един отговор, пише "Фигаро“, не е засега на висотата на драмата с мигранстския поток.

Френското общество като цяло е резервирано и изплашено от бежанската криза. То все повече предпочита затваряне на границите. Последните избори, на които крайната десница взе връх, подсказват това.