Русия ще включи ситуацията в Ливан в дневния ред на срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург в края на тази седмица.

Това съобщи руското външно министерство, предаде агенция Интерфакс. Освен това Русия ще изпрати Сергей Яковлев като специален пратеник в региона.

Срещата на Г-8 в Санкт Петербург се открива официално утре сутрин, а в края на деня лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия и САЩ ще присъстват на официална вечеря.
В някои от срещите ще участват лидерите на Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия и Мексико.

Очаква се предварително заявените теми на дискусиите като глобалната енергийна сигурност, разпространението на заразни болести и образованието да бъдат изместени от нерешените проблеми около ядрените програми на Северна Корея и Иран, коментира АП.

Руският президент Владимир Путин постави енергийния въпрос като основен на срещата на върха, където се очаква лидерите на Г-8 да подпишат протокол за подобряване на средата за инвестиции в областта на енергетиката.

Сред заявените теми за срещата е и ограничаването на свободите в Русия – въпрос, по който страната понесе редица критики напоследък, като се започне от изказването на Дик Чейни през май и се стигне до упреците от представители на американския Конгрес.

Неправителствени организации от Русия също призовават държавите участнички в срещата да окажат натиск за промяна в политиката на Кремъл.

Но въпреки критиките срещу Москва по този въпрос, държавните лидери вероятно ще подходят по-предпазливо поради ключовата роля, която страната играе в казусите за Северна Корея и Иран.

Същевременно се очаква САЩ и Русия да обявят началото на преговорите за постигане на споразумение, което ще позволи на Москва да получи ядрените отпадъци от реакторите за цивилни нужди в САЩ, което би било промяна в политиката на Вашингтон, отбелязва АП.

Лидерите ще разгледат също молбата на Русия да се присъедини към Световната търговска организация, която страната отправи преди 12 години. Липсата на санкция от страна на Вашингтон възпрепятства членството на руската държава в организацията.

Глобалното затопляне, бедността и достъпа до образование вероятно също ще бъдат поставени на обсъждане по време на срещата.