В Лейбъристката партия, която е основната опозиционна сила във Великобритания, се разрази скандал само няколко седмици преди местните избори в страната, след като реши да не гони висш партиен член, който направил коментари за Адолф Хитлер и ционизма, съобщава "Франс прес".

Заместник-председателят на партията Том Уотсън подчертал, че "непонятното" решение на Националния изпълнителен комитет на партията да не изгони бившия кмет на Лондон Кен Ливингстън "посрами всички нас".

Повече от 100 от общо 229 депутати от Лейбъристката партия са подписали изявление, в което се посочва, че решението било предателство спрямо ценностите на партията и не било "направено от наше име".

Настоящият лейбъристки кмет на Лондон Садик Кан също призовал за изгонването на Ливингстън.

А консервативният британски премиер Тереза Мей също се намесила в скандала, изтъквайки, че Лейбъристката партия ударила ново дъно.

Лейбъристите "разкриха дъното, до което стигнаха, предавайки еврейската общност в нашата страна, позволявайки на Кен Ливингстън да се измъкне", коментира Тереза Мей по време на предизборно събитие на консерваторите.

Скандалът се разразява преди местните избори във Великобритания, насрочени за 4 май, като социологическите проучвания показват, че Лейбъристката партия изостава много от управляващите консерватори.

71-годишният Ливингстън беше отстранен временно през април миналата година, след като каза в радио шоу, че когато Хитлер е взел властта в Германия в началото на 1930-те години, "неговата политика тогава беше, че евреите трябва да бъдат изпратени в Израел. Той подкрепяше ционизма преди да полудее и да завърши с избиването на 6 млн. евреи".

Във вторник Националният изпълнителен комитет на партията го отстрани временно за 2 години със задна дата от миналия април, което означава, че той не може да участва в парламентарни или местни избори, на които той и без това не е възнамерявал да участва.

Неразкаялият се Ливингстън, който беше кмет на Лондон от 2000 до 2008 г., настоя, че не бил увредил репутацията на партията, което по думите му е основната причина за отстраняването му.

"Трябва ли човек да бъде наказван за казването на историческата истина", попита той и отсече: "Не можеш да се извиняваш за казването на истината."

Ливингстън заяви, че смята, че партията е решила да го отстрани, защото те са смятали, че могат да не спечелят съдебно дело, ако го изгонят.