Лидерът на германската опозиционна партия „Зелените" предложи Европа да предостави убежище на бившия американски сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, чиито разкрития за американска програма за подслушване разгневиха съюзниците на Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Юрген Тритин, парламентарен лидер и кандидат за канцлер на „Зелените", третата най-голяма партия в Германия, заяви за германска телевизия, че е обида 30-годишният Сноудън да търси убежище в „деспотични" страни.

Болезнено е за демокрацията, когато някой, който служи на демокрацията, и от наша гледна точка разкрие масово нарушение на основните човешки права, трябва да търси убежище в деспотични държави, които самите те имат проблеми с основните права", заяви той.

Някой като него трябва да бъде защитен. Той трябва да получи убежище в Европа, защото той ни направи услуга, като разкри масивна атака срещу европейски граждани и компании. Германия е част от Европа и трябва да го направи, поясни Тритин.

Ройтерс припомня, че Сноудън отлетя от САЩ за Хонконг и сега се намира на международното летище в Москва, търсейки убежище от Еквадор. Американското правосъдие повдигна обвинения срещу Сноудън.

През уикенда скандалът за подслушването ескалира, след като германското списание Der Spiegel писа, че Националната агенция за сигурност на САЩ е подслушвала офиси на ЕС във Вашингтон, Брюксел и ООН, както и че САЩ са подслушвали и наблюдавали 38 чуждестранни посолства и други мисии на ЕС, включително Франция, Италия и Германия, Япония, Южна Корея, Индия и Мексико.

Според информацията агенцията е подслушвала половин милиард телефонни обаждания, прегледала е имейли и смс-и в Германия обичайно за месец.

Германският канцлер Ангела Меркел все още не е коментирала информацията.

Според Тритин последните разкрития водят до това, че ЕС трябва да замрази обмяната на банкова информация и на данни за пътниците към САЩ. Също под въпрос са и преговорите за сключване на договор за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Междувременно американският Държавен секретар Джон Кери, който е на визита в Азия, където ще участва във форум за сигурността, заяви, че няма да коментира информацията за подслушванията, докато не бъде напълно осведомен. Кери все пак заяви, че САЩ не виждат нищо необичайно в събирането на информация за други страни.

Почти всички правителства, не само САЩ, използват „много действия", за да защитят интересите и сигурността си, каза Кери. „Ще ви кажа, че всяка страна по света е обвързана с международните отношения и националната сигурност, предприемайки много действия за защита на националната си сигурност и всякакъв вид информация, допринасяща за това. Всичко, което знам е, че не е необичайно за много страни", изтъкна Кери в Бруней.

В същото време посланикът на САЩ в Берлин е привикан във външното министерство на Германия във връзка с подслушването, съобщи представителят на германското външно министерство Мартин Шафер, предаде РИА Новости.

По думите му посланикът на САЩ ще бъде приет за разговор с политическия директор на ведомството. Срещата ще се състои във втората половина на деня.

Представителят на германския кабинет Щефан Зайберт обяви, че правителството на Германия обсъжда шпионския скандал с Франция и че ЕС може да приеме обединена позиция по въпроса.

Ако се потвърди информацията, че дипломатически представители на ЕС и отделни европейски страни са били подслушвани, ние ясно ще заявим на подслушващите приятели, че не е приемливо", подчерта Зайберт, допълвайки, че „не се намираме в Студена война".
Германия иска свободна търговия между ЕС и САЩ, която може да доведе до засилване на икономическия растеж и отваряне на работни места, каза той, но добави, че „взаимното доверие е необходимо с цел да се постигне споразумение".

Ръководителят на Европейската комисия е поръчал на службите за сигурност да извършат пълна проверка на всички работни помещения за наличия на „бръмбари", както и компютърните системи, използвани от Комисията. Това съобщи официалния представител на ЕК Пиа Аренкилде Хансен.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че САЩ трябва незабавно да спрат шпионирането на европейски институции, предаде „Гласът на Русия".

Не можем да приемаме такова поведение между партньори и съюзници", каза Оланд по време на посещението си в северозападен град. „Настояваме незабавно това да спре", добави той.