Ибрахим Раиси е един от най-твърдите ирански хардлайнери, фанатично и абсолютно вярващ в иранската революция и нейната мисия.

Ако той е загинал на планински склон в северната част на страната, което изглежда все по-вероятно, това ще бъде важен момент за страната и региона. Това се посочва в анализ на телевизия "Скай".

Този инцидент ще отстрани от Близкия изток един от най-твърдите и безкомпромисни играчи.

Човек, който започна първата директна атака срещу Израел в историята на страната си, и хардлайнер, под чието ръководство стотици иранци бяха убити при бруталното потушаване на неотдавнашните протести, ръководени от жени, г-н Раиси има изключително много кръв по ръцете си.

Страховитата му репутация датира от 80-те години на миналия ХХ век - период, който му носи съмнителното прозвище "касапинът на Техеран".

Той е член на така наречения "Панел на смъртта", съставен от четирима ислямски съдии, които осъждат на смърт хиляди ирански затворници на съвестта по време на чистката през 1988 г.

Раиси лично е участвал в два от най-мрачните периоди на иранските репресии. Той е смятан за един от фаворитите за заместник на възрастния и болен върховен лидер Али Хаменей.

Аятолах Хаменеи буни иранците да се съпротивляват на натиска на САЩ

Аятолах Хаменеи буни иранците да се съпротивляват на натиска на САЩ

Хаменеи изключи преговори със САЩ

Встъпването му в тази роля щеше да гарантира още години на същото... и още години на намеса в чужбина.

С Раиси като президент Иран се ангажира с все по-смели намеси извън границите си.

Под негово ръководство Иран помогна на хутите да застрашат международното корабоплаване в Червено море; помогна на Хизбула да вкара Израел в седеммесечен двубой по северната му граница; помогна на милициите в Ирак да нападат, а в някои случаи и да убиват американски войници; и помогна на Хамас да води собствена война срещу еврейската държава.

Аятолах Хаменей с план за унищожаване на Израел

Аятолах Хаменей с план за унищожаване на Израел

В профила си в "Туитър', върховният ирански лидер очерта

След две години на размирици, икономически неуспех и забавено възстановяване от пандемията, Иран е разделен и отслабен.

Правителството му е загубило голяма част от доверието и подкрепата си заради жестокостите, които е извършило спрямо жените.

Малцина извън режима и редиците му от ревностни последователи ще оплакват човек, който е ръководил смъртта, лишаването от свобода или изтезанията на толкова много хора.

Какво ще се случи, ако смъртта на Раиси бъде потвърдена?

Какво ще се случи, ако смъртта на Раиси бъде потвърдена?

Това е деликатен момент за Иран

Иранците могат да се осмелят да копнеят за по-малко репресивни времена без него. Външните хора ще се надяват на един по-малко проблемен Иран.

Но там, откъдето е дошъл той, има още много и върховният лидер вероятно ще намери друг хардлайнер, който да го замени.

Раиси обяви победа над протестите в Иран, хакери блокираха речта му

Раиси обяви победа над протестите в Иран, хакери блокираха речта му

Страната отбелязва 44 години от Ислямската революция

Страхът ще бъде от нестабилност в навечерието на изборите. Правителството е подкопано от последните събития, а върховният лидер не е добре.

Ако Раиси е мъртъв, неговото правителство ще се опита да осигури приемствеността възможно най-бързо и безпроблемно.