Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи изключи преговори със САЩ за балистичните ракети и ядрените програми на Техеран и призова иранците да се съпротивляват на натиска на САЩ, информира "Ройтерс".

"Бруталните санкции на Америка срещу Иран целят срив на нашата икономика... Целта им е да ограничат влиянието ни в региона и да възпрепятстват нашите ракетни и ядрени способности", подчерта Хаменей в реч, излъчена на живо по телевизията.

Иран за първи път изстреля балистични ракети от подземни бази

Иран за първи път изстреля балистични ракети от подземни бази

Кадри от дрон уловиха Гвардията да показва две ракети

"Разчитането на националните способности и намаляване на зависимостта ни от износа на петрол ще ни помогне да се противопоставим на натиска на Америка", настоя още аятолахът.

Отношенията между Техеран и Вашингтон се влошиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. се отказа от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили, съгласно което Иран прие ограничения на ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите.

САЩ възстановиха санкциите, които рязко намалиха износа на петрол на Техеран. Вашингтон казва, че иска Иран да договори по-широко споразумение за по-нататъшно ограничаване на ядрената програма на Иран, да спре ракетната му програма и да ограничи регионалното влияние на Ислямската република.

Иран разположи макет на самолетоносач до Ормузкия проток

Иран разположи макет на самолетоносач до Ормузкия проток

Макетът е изтеглен към протока от иранския пристанищен град Бандар Абас