Американският вицепрезидент Джо Байдън вече е в Белград, но беше посрещнат твърде скептично от сърбите. Демонстранти с плакати "Байдън ходи си вкъщи" и "Путин те наблюдава" го чахаха на летището.

Целта на балканската обиколка на Байдън е подобряване на връзките със Сърбия и опити за успокояване на напрежението в региона. Той е пристигнал в Белград с предложение за „свежи и позитивни взаимоотношения" със сръбската страна, както по-рано се беше изразил самият американски президент Барак Обама.

Байдън обаче има и предложения за съвместна работа в Косово.

Не е тайна за никой, че лично аз като сенатор бях много критичен за военния период в Сърбия, но сега искам да изградя нови позитивни взаимоотношения със страната, казва самият той.

Искаме да видим правилното място на Сърбия в Европа, а именно като силна, успешна, демократична държава, играеща конструктивна роля в региона,каза още Байдън по време на речта си в Сараево.

Байдън пристигна от Босна и Херцеговина, за да проведе разговори с президента Борис Тадич, премиера Мирко Цветкович и високопоставени военни лица.

След сръбската столица, американският вицепрезидент приключва „мини" балканската си обиколка в Косово.