Двама членове на Републиканската партия заявиха пред журналисти, че председателят на Конгреса на САЩ Майк Джонсън възнамерява да подложи на гласуване законопроект за американската помощ за Украйна след 9 април.

Председателят на Комисията по разузнаване на Конгреса на САЩ Майк Търнър заяви в интервю за телевизионната компания CBS, че Джонсън многократно е изразявал подкрепа за Украйна, включително в разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Той изрази надежда, че Конгресът ще приеме закон за отпускане на нов пакет помощи за Украйна веднага след завръщането си от великденската ваканция. "Председателят на парламента направи много ясни изявления, че когато се върнем, това ще бъде следващият ни приоритет в дневния ред", каза Търнър.

Друг републиканец, конгресменът от щата Ню Йорк Майк Лоулър, заяви пред CNN, че Джонсън го е уверил, че законопроектът ще бъде разгледан скоро. "Говорил съм директно с него", каза членът на Конгреса (цитира го The Hill). - Няма да навлизам в подробности от този разговор, но съм уверен, че Джонсън ще внесе закона в пленарна зала и ще можем да го гласуваме."

Конгресът на САЩ се завръща от великденската си ваканция на 9 април и ще заседава до 22 април, когато отново трябва да излезе в едноседмичен отпуск. Според Търнър законопроектът за помощ за Украйна трябва да бъде гласуван преди 22-ри.

В същото време според американските медии все още не е ясно под каква форма Конгресът може да одобри помощта за Украйна.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията

По-рано някои републиканци обвързаха отпускането на нови средства за Киев със засилването на сигурността на южната граница и засилването на борбата с нелегалната имиграция. Сега част от Републиканската партия предлага помощта за Украйна да се финансира чрез други бюджетни съкращения. Бившият шеф на Белия дом Доналд Тръмп, който отново се кандидатира за президент, също заяви, че парите за Украйна трябва да се отпускат под формата на заеми.

Освен това, според съобщения в медиите, най-радикалното тръмпистко крило на Републиканската партия (по-специално конгресменката Марджъри Тейлър Грийн) заплашват да изпратят Джонсън да подаде оставка, ако той внесе за гласуване законопроекта за помощ за Украйна. В такъв случай той може да бъде спасен от членовете на Демократическата партия, огромното мнозинство от които са за подновяване на подкрепата за Киев.

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Конгресът има само четири работни дни между две вакнции

Законопроектът за помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 млрд. долара (от които около 60 млрд. долара са предназначени за Киев) вече е одобрен от Сената, но остава блокиран в Камарата на представителите поради позицията на поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп и назначения от тях говорител Майк Джонсън.

Украински и западни представители признават, че забавянето на отпускането на американската военна помощ вече вреди на позициите на Украйна на бойното поле.