В ранните часове на днешния ден, след отмяната на въздушната тревога заради дроновете, картата на Украйна отново светна в червено. Първоначално тревогата бе обявена за източните и централните части на страната, но към 7 часа обхвана и западните области на Украйна.

Военновъздушните сили предупредиха, че е обявена тревога заради пуск на крилати ракети от Ту-95МС. 16 руски стратегически бомбардировача се намират във въздуха.

Към 9 часа сутринта започнаха да пристигат и първите съобщения за нанесените щети. Украйна отчита и жертви - на този етап един загинал и 20 ранени в Киев при разрушения на блок в Соломенския район. Повредени жилищни сгради и пожари има и в други райони на столицата - Деснянския, Дарницкия, Печерския, Облонския и Подолския район.

Има проблеми в някои квартали и с електроснабдяването и с водоснабдяването. В ранния следобед градските власти съобщиха, че комуналните услуги са възстановени. 

И от Харков пристига информация за жертви - една жена и починала, а 41 са ранени.

Четири души са загинали, а 92 са ранени в следствие на руската ракетна атака.

99 ракети са атакували Украйна тази сутрин във втората вълна на въздушна тревога. 72 от целите са унищожени от украинската противовъздушна охрана.

По данни на главнокомандващия Валерий Залужни 10 са били ракетите "Кинжал" Х-47М2, като всички те са били свалени. Свалени са и 59 от 70-те крилати ракети тип Х-101/Х-555/Х-55, неутрализирани са били и трите изстреляни от руската армия ракети "Калибър". Освен това по Украйна са латели и 12 ракети тип Искандер- М/С-300/С-400, допълнително Су-35 са пуснали четири противорадиолокационни ракети Х-31Р. За тях в съобщението не се посочва да са свалени и вероятно са попаднали в целите си.

Ракетната атака последва атака в дронове, която се разви в ранните часове на деня, но при отделна въздушна тревога. Военновъздушните сили на Украйна докладваха, че всички35  ударни дронове са били свалени. Основна цел на дроновете е била столицата Киев. Атаката е дошла от нос Чауда в Крим и Приморско-Ахтарския край на Русия.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в Telegram, че силните експлозии, чути в града, са дело на системи за противовъздушна отбрана, ангажирани с отблъскването на атаката.

Свален безпилотник е предизвикал пожар в жилищна сграда в един от столичните квартали. Падащи отломки от дронове предизвикаха пожар в района Деснянски. Областта, разположена на източния бряг на река Днепър, е най-населената в Киев.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация на Киев, каза, че службите за спешна помощ са били изпратени и в района на Голосeeвски по западния бряг на Днепър.

Припомняме, че дронове летят по украинска територия за поредна нощ, като Нова година също не бе пропусната

Путин: Ударът по Белгород е терористичен акт и няма да остане ненаказан

Путин: Ударът по Белгород е терористичен акт и няма да остане ненаказан

Той е убеден ходът на войната се е изменил в полза на Русия

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че ракетните удари по руския пограничен град Белгород, при които загинаха 20 души и бяха ранени 111, са "терористичен акт", който няма да остане ненаказан. Самият Белгород бе ударен от украинската армия след като в петък вечерта Русия нанесе най-големия си удар срещу Украйна в последно време с дронове и ракети и използва всички видове ракети и безпилотни летателни апарати. Експлозии се чуха в Киев, Лвов, Харков, Одеса, Днепър и други градове, а най-малко 30 души са убити и над 160 бяха ранени. От тогава насам, включително в новогодишната нощ, Украйна отново ежедневно е под атаки по въздуха.

За отбелязване е, че в атаките от вчера руските ракети и дронове са ударили университет и музей, свързани със Степан Бандера и Роман Шухевич, двама от изявените защитници на украинската национална идентичност от 20-ти век, ключови фигури в националистическата съпротива срещу съветската власт и в Украинската въстаническа армия. Пострадал е Националния аграрен университет в околностите на Лво, където е учил Бандера, както и музеят на Шухевич.