След изборите в Беларус, няма места за опозиция в парламента, а Александър Лукашенко планира отново да се кандидатира на президентските избори догодина, съобщава "Дойче веле".

Официалните резултати, обявени в понеделник, показват, че президентът на Беларус запазва властта си след парламентарни избори. Не избран нито един кандидат на опозицията.

Често описван като "последният диктатор на Европа", Лукашенко ръководи бившата съветска република в продължение на 25 години. Двама кандидати на опозиция бяха избрани през 2016 г. за първи път от 20 години, но този път, не.

Лукашенко настоява, че вотът в неговата страна е справедлив и че избирателите могат просто да го сменят, ако искат, на следващите президентски избори през 2020 г., когато той планира да се кандидатира отново.

"Обещах, че няма да оставам на този стол, докато пръстите ми не посинеят. Повярвайте ми, наистина не е най-мекият стол", обяснява той пред репортери.

Критици обявиха изборите за фалшиви и с нарушения, а парламентът е определян като такъв само по име: "парламент с гумени печати".

Всичките 110 избрани членове на парламента представляват партии, лоялни към президента. Според официалните данни избирателната активност е била 77%.

Беларус провежда парламентарни избори

Беларус провежда парламентарни избори

За 110 места в долната камара на Народното събрание се борят над 500 кандидати

Лукашенко се стреми да изгради по-добри отношения със САЩ и ЕС през последните години, докато се стреми да балансира връзките със съседна Русия.

През септември САЩ и Беларус обявиха, че ще обменят посланици след 11-годишно замразяване. Вашингтон също заяви, че ще намали оставащите санкции в зависимост от това как се провеждат парламентарните избори и президентският вот през 2020 г.

Докато САЩ и ЕС през 2016 г. облекчиха повечето санкции, наложени на Беларус поради загриженост за правата на човека и ограничения на политическите свободи, Русия засили натиска върху Лукашенко да задълбочи връзките между Минск и Москва.

Русия и Беларус създадоха номинален "съюз" през 1996 г. и поддържат тясно икономическо и военно сътрудничество, но те продължават да водят спорове относно цените на енергията и вносни мита.

Като добавим напрежението, отказът на Беларус да признае руската анексия на Крим през 2014 г., Москва също намали субсидиите, които помогнаха на държавната икономика в Беларус.

Лукашенко отхвърли опитите на Русия да подкрепи сериозно сливане на двете държави. Има спекулации, че руският президент Владимир Путин иска да възроди проекта на Съюзна държава Русия и Беларус като средство за удължаване на неговото президентство.

Беларус отрича да е във военен съюз с Русия

Беларус отрича да е във военен съюз с Русия

Лукашенко никога нямало да поведе танкове срещу Полша и Украйна

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е разочарована, че Беларус не спазва препоръките за подобряване на изборния процес, което лишава гражданите на Беларус от правото на избор, коментира ръководителят на делегацията на наблюдателите на ПАСЕ на парламентарните избори в Беларус лорд Бленкатрa, цитиран от ТАСС.

"Разочаровани сме, че Република Беларус не е спазила препоръките, направени след изборите през 2016 г. Това лишава гражданите на страната от възможността да участват в демократичния процес".

Бленкатра подчертава, че "решението за избора на политическа и избирателна система може да бъде взето само от Беларус. Въпреки това Беларус е член на европейското семейство и се надяваме, че всички членове на нашето семейство ще се придържат към международните избирателни стандарти", заяви наблюдателят.

Той също така добави, че Съветът на Европа смята, че "промяната на избирателния закон е от първостепенно значение за гарантиране на стабилност в Беларус в дългосрочен план. Готови сме да работим заедно за постигане на устойчиви демократични промени".

Отговаряйки на въпрос за легитимността на избраните депутати в белоруския парламент, Бленкатра обяснява, че това е прерогатив на беларуския народ. "Не можем да вземем решение относно легитимността на избраните депутати. Това трябва да се реши от хората на Беларус".

Изборите в долната камара на парламента на Беларус не отговарят на демократичните стандарти, коментира ръководителят на наблюдателната мисия на ОССЕ Маргарет Седерфелт. "Не отговарят на важните международни стандарти за демократични избори".

"Значителните недостатъци при преброяването на гласовете поставят под съмнение обективността на преброяването на гласовете и обявяването на резултатите", обяснява Както Седерфелт и допълва, че правната рамка не съответства на международните стандарти и разпоредби, "подчертавайки необходимостта от цялостна реформа на избирателното законодателство".

Минск и Вашингтон обсъдиха разполагането на US войски до границата с Беларус

Минск и Вашингтон обсъдиха разполагането на US войски до границата с Беларус

В съобщението се отбелязва, че на срещата е обсъден въпросът за беларуско-американското взаимодействие