Въпросът за разполагането на американски военен контингент на границата с Беларус и провеждането на мащабни учения на НАТО в Европа през 2020 г. са били обсъдени на среща на държавния секретар на Съвета за сигурност на Беларус Станислав Зас с временния посланик на САЩ в страната Дженифър Мур.

Информацията разпространява ТАСС, позовавайки се на Съвета за сигурност на Беларус.

Русия и Беларус разполагат войски заради учения на НАТО в Европа

Русия и Беларус разполагат войски заради учения на НАТО в Европа

Лукашенко иска отбрана за АЕЦ, предупреди Европа да внимава с втори Чернобил

В съобщението се отбелязва, че на срещата е обсъден въпросът за беларуско-американското взаимодействие, а също така са засегнати проблеми в сферата на международната и регионална сигурност в контекста на плановете за разгръщане на допълнителни въоръжени сили на САЩ в близост до границата на Беларус.

Американската страна подробно е информирала Минск за плановете за провеждане на операция "Атлантическа решимост" и учения "Защитник на Европа - 2020", военния състав и числеността, силите и средствата, а също така срока за връщането им към местата на постоянна дислокация. Двете страни са обменили мнения и за положението в сферата на контрола над въоръжението и укрепването на мерки за доверие и безопасност.

През октомври Литва прие около 500 американски военнослужещи, 30 танка Abrams и 25 бойни машини на пехотата Bradley. Те са разположени на полигон на 15 километра от беларуската граница. В отговор на това президентът на Беларус Александър Лукашенко поръча на Съвета за сигурност и на министъра на отбраната на страната да разработят и представят план за адекватен отговор срещу решението за разполагане на натовски сили в Литва.

"Защитник на Европа - 2020" ще се проведе през април-май 2020 г. и в ученията ще участват 18 държави.

 Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Лукашенко следи НАТО: Това е брониран юмрук, не подценявайте значението му