Беларус ще бъде принуден да реагира на разполагането на войски близо до границите на страната, коментира президентът Александър Лукашенко след преглед на доклад на силите за сигурност за военно-политическата обстановка, рисковете, предизвикателствата и заплахите за Беларус, както и предложенията за отговор на тях.

"Никога досега войските отвъд океана не са били толкова демонстративно изпращани до нашите граници. Никога не е имало такова нещо. Според мен това е първият път, в Литва. Това е прецедент", обяснява той цитиран от БелТА и ТАСС.

"И това е първото. Второ, разбира се, при такива демонстрации, ние просто сме принудени да отговорим. В същото време трябва да разберем, че не трябва да дрънкаме с оръжие. Ние сме миролюбива държава, не искаме да воюваме", допълва той.

В-52 тренирa бомбардировки в Литва, на 60 км от границата с Русия

В-52 тренирa бомбардировки в Литва, на 60 км от границата с Русия

Регионът е в центъра на вниманието на НАТО и САЩ за въздушно покритие при криза

Според него това е "брониран юмрук, не подценявайте значението му. Ние се подготвяхме за това чрез модернизиране на армията."

"Ние отлично разбрахме какъв тип юмруци ще бъдат създадени по нашите граници и с какъв противник, не дай боже, можем да се сблъскаме", коментира беларуският президент.

Лукашенко заявява, че е прочел доклада на разузнавателната агенция и проследява разполагането на войските на НАТО в Западна Европа, както и ролята на силите, които са разположени от американците.

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Руският посланик в САЩ обещава ясен отговор на ядрени ракети в Европа

Предупреждава със ситуация, "най-опасната възможност по отношение на ИНФ"

"Има прехвърляне. И нашето разузнаване го установи... От момента на разтоварване в латвийското пристанище в Рига до дестинацията имаме всички данни", обяснява Лукашенко.

"Някъде са 500 войници, до 600 души, които се транспортират до нашата граница. Някъде около 29-30 танка, бронирани превозни средства с целия асоцииран персонал."

Докладът до държавния глава е подготвен от държавния секретар на Съвета за сигурност на Беларус Станислав Зас, министъра на отбраната Андрей Равков и началника на Главна разузнавателна дирекция и заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили Павел Тихонов.

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда

През октомври в Литва бе дислоциран батальон от въоръжените сили на САЩ, който включваше около 500 войски, 30 танка "Абрамс" и 25 бойни машини на пехотата "Брадли".

Звеното се намира на тренировъчна площадка в Пабрад, която е на 15 км от беларуската граница.

На 22 октомври секретарят на Съвета за държавна сигурност Станислав Зас заяви, че Лукашенко е възложил на секретаря на Съвета за сигурност и министъра на отбраната на страната да разработи и представи план за действие за адекватно реагиране на действия, свързани с разполагането на бронирани превозни средства и контингенти на въоръжените сили на САЩ в Литва в непосредствена близост до републиката.

С Русия пред портите, НАТО трябва да отстоява Европа

С Русия пред портите, НАТО трябва да отстоява Европа

Латвиецът Римкус предлага демонстрация на решителност и сила за поддържане на мир