Русия и Беларус ще преразгледат плана за използване на регионално групиране на войски, като вземат предвид настоящата ситуация в региона и планират да проведат съвместно разузнаване във връзка с мащабните учения на НАТО Defender Europe, предвидени за следващата пролет.

Това обяви в понеделник министърът на отбраната на републиката Андрей Равков след доклад до президента на страната Александър Лукашенко, съобщава ТАСС.

"Тези мерки са абсолютно адекватни на събитията, които се случват на съседната територия. Те ще ни позволят да реагираме и да държим под постоянен контрол положението и ситуацията", обяснява военният министър.

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

Русия въобще да "не се съмнява в американския ангажимент към НАТО"

Равков уверява беларуската и международната общност, че "въоръжените сили на Беларус са ангажирани с планиране на ежедневните си дейности, ще могат да осигурят спокоен труд и защита на нашия народ".

Предвижда се ученията на Defender Europe 2020 да се проведат през април - май 2020 г.

18 държави ще вземат участие в тях, те ще се проведат в 10 европейски държави, включително Полша, Литва и Латвия, съседки на Беларус.

Малко по-рано, Лукашенко заявява, че е прочел доклада на разузнавателната агенция и проследява разполагането на войските на НАТО в Западна Европа, както и ролята на силите, които са разположени от американците.

 Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Беларус е принуден да отговори на разполагането на американски войски в Литва

Лукашенко следи НАТО: Това е брониран юмрук, не подценявайте значението му

Лукашенко иска и по-сериозна отбрана на АЕЦ. "Ние там (в близост до АЕЦ) създадохме цял зенитен полк с най-новите оръжия, Тор-M2, наскоро го закупихме и разположихме там. Нашата армия действа с тези оръжия до съвършенство".

Той е уверен, че Литва разбира, че в случай на аварийна ситуация в атомната електроцентрала, това ще се отрази и на двете страни на границата. 

Лукашенко обърна внимание на факта, че тренировъчната площадка Пабраде, където са разположени съответните сили на НАТО, е буквално на няколко километра от АЕЦ.

"Следователно тук трябва да сме по-внимателни. Не дай боже, втори Чернобил. Европа няма да го преживее. Затова трябва да бъдем по-внимателни", предупреждава.

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

За първи път тези руски оръжия участват във военни учения в чужбина