Унгарските превозвачи ще се присъединят към своите полски колеги в блокадата на западната граница на Украйна от понеделник. Това се посочва в съобщение на Асоциацията на унгарските автомобилни превозвачи.

Отбелязва се, че унгарската полиция е разрешила провеждането на протеста на границата. Транспортните работници ще започнат "демонстрация" от унгарската страна на границата близо до ГКПП Захони-Чоп.

Как точно ще изглежда тази демонстрация не се уточнява директно, но се казва, че унгарците ще действат "подобно на това, което направиха полските и словашки шофьори на камиони през последните седмици".

Изискванията на унгарските превозвачи са същите като тези на поляците - връщане към системата за лицензиране на украинските превозвачи, работещи в ЕС.

Както УНИАН писа, от 6 ноември полските превозвачи блокират контролно-пропускателните пунктове на границата на Украйна с Полша.

Поляците са недоволни от високата конкуренция, която украинските шофьори им представиха на европейския пазар след миналогодишното премахване на лицензионната система на ЕС за украинците. Поради това обемът на украинския износ през Полша спадна с 40%.

Полските превозвачи държат под блокада на границата и военна помощ за Украйна

Полските превозвачи държат под блокада на границата и военна помощ за Украйна

Доставки на благотворителни и неправителствени организации закъсняват със седмици

Краткотрайна акция с подобно съдържание на общ участък от границата е проведена от водачи на камиони от Словакия. Но те заплашват да подновят протеста си, ако исканията им не бъдат изпълнени.