Експерти от мисията на ООН ще отидат в Еленовка през следващите дни, за да разследват инцидента в центъра за предварително задържане от 29 юли.

За предстоящото съобщение на експертите съобщи заместник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло. Те трябва да установят фактите и съответно - отговорността, след като взрив в центъра за предварително задържане доведе до смъртта на 53 украински военнопленници. Още около 100 бяха ранени.

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Според експерти там е възникнал внезапен пожар

"Ръководителят на мисията Алберто дос Сантос Крус ще бъде придружен от опитни експерти, а мисията трябва да може да работи без външна намеса и да има безопасен, сигурен и безпрепятствен достъп до хора, места и доказателства", настоя Ди Карло.

Още на 31 юли руското Министерство на отбраната съобщи, че руската страна е поканила експерти от ООН и Международния комитет на Червения кръст да разследват инцидента в Еленовка, но до този момент такава мисия не бе сформирана и допусната. Международният комитет на Червения кръст и преди дни настоя за достъп до украинските военнопленници, какъвто и до този момент няма. Особена загриженост бе заявена по отношение на задържаните от "Азовстал", Мариупол, до които и техни близки нямат контакт.