Следи от тялото на Мадлин Маккан са били открити на плаж в Португалия няколко седмици след като тя беше обявена за изчезнала, пише електронното издание на в. Гардиън като се позовава на публикация във в.Обзървър.

Следите са открити от бивш детектив, който се занимава с издирване на изчезнали деца.

Съдебните експертизи на пенсионирания южноафрикански следовател Дани Кругъл сочат, че тялото на Мадлин е било или все още е заровено в пясъка на плажа в Прая да Луз - курорта, където тя изчезна на 3 май тази година.

Откритията на Кругъл се базират на ДНК-то на Мадлин и на GPS сателитна технология.

Кругъл твърди, че неговият метод може да определи с на кое място на света се намира даден човек, само ако разполага с кичур коса. Той стана известен е ЮАР, след като помогна да телевизионни екипи да определят местоположението на 5 момиченца от ЮАР, изчезнали пред 80-те години.

През юли, Кругъл прекарал четири дена в Прая да Луз по молба на родителите на Мадлин - Кейт и Гари Маккан. Тогава той направил откриятията си.

Португалските детективи претърсили два пъти плажа, на който са открити следите от Мадлин, но не открили нищо.

Това ги принудило да потърсят помощ от британските си колеги.

Първата реакция на доведените британските следови кучета обаче, след като им била дадена дреха на майката - Кейт - по така наречената следа „мирис на смърт" насочи следователите към родителите на Мадлин като заподозрени за смъртта на дъщеря си.