Опитите за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. - което бившият президент Доналд Тръмп изостави - са на ръба на живота от месеци.

Това коментира Си Ен Ен.

Скоро те може да бъдат напълно прекратени. Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН предупреждава, че Иран планира да премахне камерите за наблюдение, които са били инсталирани по силата на споразумението.

Според Международната агенция за атомна енергия това би означавало, че в рамките на три или четири седмици тя няма да може да каже на западните сили колко точно е близо Техеран до производството на достатъчно високообогатен уран за производство на ядрена бомба.

Русия: Все по-близо сме до подновяване на иранската ядрена сделка

Русия: Все по-близо сме до подновяване на иранската ядрена сделка

Документът може да бъде финализиран до дни

"Участниците трябва да разполагат с базова линия, с необходимото количество, за да знаят какво има или няма Иран, за да можем да проверим", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси в интервю за Беки Андерсън от Cи Ен Ен. "Ако не разполагате с това, технически е невъзможно да се сключи споразумение."

Опитите на администрацията да спаси сделката бяха възпрепятствани от неспособността ѝ да увери Иран, че един бъдещ републикански президент ще се придържа към нея. Не помага и фактът, че новото твърдолинейно правителство на Техеран също не е програмирано за компромиси. А Русия, подписала споразумението, има силен стимул да поднесе на Байдън още един кошмар в чужбина, докато буйства в Украйна.

Иран: Близо сме до ядрена сделка

Иран: Близо сме до ядрена сделка

ЕС е посредник в разговорите

Гроси бие тревога през цялата седмица; в понеделник той предупреди, че Иран е само на няколко седмици от това да разполага със "значително количество обогатен уран" - забележка, тълкувана от много наблюдатели като сигнал за достатъчно материал за създаване на ядрено устройство.

Това е моментът, който години наред външната политика на САЩ е имала за цел да предотврати - и той идва точно в момент, когато Северна Корея също дрънка с ядрени бомби. Критиците на ядреното споразумение с Иран твърдяха, че то няма да спре завинаги страната да разработи оръжие и че е трябвало да обхване и други въпроси като ракетната програма на Техеран и дестабилизиращата политика в региона. Но малцина от критиците някога са имали добър план Б.

Изглежда, че Тръмп унищожи ядрената сделка до голяма степен защото тя беше централна част от наследството на неговия предшественик Барак Обама.

Иран дава пълен достъп на МААЕ само след ядрена сделка

Иран дава пълен достъп на МААЕ само след ядрена сделка

МААЕ сега продължава да наблюдава дейностите в ядрените обекти на Иран, но няма достъп до записаната информация

Сега Байдън е оставен да носи отговорността за геополитическия вандализъм на Тръмп. И скоро може да се изправи пред следната дилема: ще стои ли безучастен, знаейки, че един враг на САЩ и на техния съюзник Израел може да създаде ядрено оръжие? Или ще предприеме военни действия за унищожаване на програмата и ще рискува да предизвика ново близкоизточно блато?