След началото на руската инвазия в Украйна словашките компании са снабдявали Русия и Иран с резервни части, които могат да се използват за производство на тежки оръжия.

Това съобщи вестник Denník N.

Медията публикува списък с хиляди артикули, сред които лагери, двигатели, електроника и оборудване за производство на компоненти за гуми. Те могат да се използват при производството на танкове, бронирани превозни средства, ракетни системи или носители на междуконтинентални балистични ракети.

Някои от изнесените стоки са били доставени на руски компании, действащи като дъщерни дружества на оръжейната промишленост.

През април словашки производител на леки самолети изнася двигател Rotax 912 за Иран. Те са инсталирани на иранските безпилотни самолети Mohajer-6, използвани от руската армия. В списъка на изнасяните продукти не се посочват имената на износителите и е възможно те да са дружества от други държави от ЕС. Тези факти биха могли да означават нарушение на санкциите на ЕС.

"Словашките митнически власти вероятно не са класифицирали изнесените стоки като стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели", се казва в доклада.

Според тях подобни стоки се нуждаят от одобрение от министерствата на икономиката и на външните работи, преди да бъдат изпратени в чужбина, което в този случай не е получено.

Припомняме, че Иран търси помощ от Русия, за да подкрепи ядрената си програма.

Освен това санкциите принудиха Русия и Иран да обменят петролни продукти.